Και τι θα καταλάβω με αυτό?

Ήρθα πάλι. Απόκριση καμιά. Άκουγα στο αυτοκίνητο πριν κατέβω το “Καλό ταξίδι” από Κατσιμίχες και το σιγοτραγουδούσα κιόλας, ασυναίσθητα, μέχρι την είσοδο του νοσοκομείου. Μόλις αντιλήφθηκα τι τραγουδούσα και που πήγαινα, σταμάτησα. Δεν ήθελα να είναι σημάδι. Δεν ήμουν ακόμα έτοιμη να σου ευχηθώ καλό ταξίδι. Ήσουν ακόμα εκεί, στα ίδια. Ευτυχώς. Ή δυστυχώς, δεν ξέρω. Σου μίλησα, τρεμόπαιξαν τα μάτια σου. Σε ρώτησα αν μ΄ακούς και δεν κινήθηκες. Σε ξαναρώτησα, σου είπα ότι σε περιμένω να ξυπνήσεις, ότι πεθύμησα τις κουβέντες μας… Ότι πεθύμησα να πάμε βόλτα στη Λάρνακα, να φάμε κρέπες, να πιούμε μπύρα μετά… Πάλι κίνηση καμιά. Άρχισε η φωνή μου να σπάει, γέμισε παράπονο… Γιατί δεν ξυπνάς? Δε θέλεις καλέ μου να ξυπνήσεις, να είσαι μαζί μας? Δε θα μας κάνεις το χατίρι? Σταμάτησα για να σκεφτώ. Δε θέλω να το κάνεις για μας. Θέλω να ξυπνήσεις για σένα. Δεν στο είπα. Μπορεί να μη θέλεις να ξυπνήσεις για σένα. Άλλαξα κουβέντα. Σου είπα για το μαγαζί της φίλης μου που θα ανοίξει σύντομα, πήγαμε σήμερα να μπογιατίσουμε… Οι φίλες μου ρωτάνε για σένα, ανησυχούν όλες… Πάλι πάω να παραπονεθώ. Αλλάζω κουβέντα. Σου είπα για τη γυάλα με τα ψάρια που θέλω να αγοράσω για το διαμέρισμα μου. Δεν ξέρω εγώ από τέτοια, χρειάζομαι τη βοήθεια σου, να πάμε να διαλέξουμε μαζί, γυάλια, ψάρια, δεν ξέρω και τι άλλο χρειάζεται… Θα βάλω και τον πίνακα σου από πάνω, θα στολίσω όμορφα το διαμέρισμα τώρα που καλοκαριάζει, να έρχεσαι να καθόμαστε στη βεράντα… Πάλι θα με έπιανε το παράπονο.

Δε θέλω να έρχομαι και να σου παραπονιέμαι. Δε θέλω να ακούς τη φωνή μου στενοχωρημένη, να σε παρακαλά, να σου κλαίγεται σχεδόν… Θέλω να έρχομαι και να σου μεταδίδω θετική ενέργεια. Δεν την έχω και προσπαθώ να σου το κρύψω. Μα ξέρω, το νιώθεις ότι στενοχωριέμαι πολύ. Κάποια στιγμή έσφιξες το μυ του χεριού σου. Ναι, είμαι εδώ, σου απάντησα. Εσύ δεν ξέρω που είσαι… Σου ζήτησα μια χάρη. Αν προσεύχεσαι, να προσεύχεσαι και για εμένα. Συμφωνία. Προσεύχομαι για σένα, να προσεύχεσαι κι εσύ για μένα. Για κάποιο λόγο νιώθω ότι είσαι πιο κοντά στο Θεό τώρα, ότι Τον βλέπεις… Κι αναρωτιέμαι. Θα σε στείλει πίσω? Θα σε κρατήσει κοντά Του? Ότι και να γίνει ξέρω είναι το καλύτερο για εσένα. Απλά δε θέλω, να μου φύγεις. Σκέφτομαι πως δε θέλω να σβήσεις όσο είμαι εκεί, δίπλα σου. Από την άλλη θα νιώσω χειρότερα αν φύγεις και δεν είμαι δίπλα σου. Τι σκέφτομαι Θεέ μου… Δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει αυτό αν και ξέρω ότι είναι μεγάλη πιθανότητα. Μα αν θέλει ο Θεός καλέ μου θα διαψεύσεις και γιατρούς και μηχανήματα και όλα. Θα γυρίσεις και θα είσαι τελείως καλά. Τρεις μήνες είπε δίνει ο γιατρός για να συνέλθεις. Τη σκότωσε τη μάνα σου. Της σβήνει τις ελπίδες σιγά σιγά. Προσπάθησα να της πω ότι οι γιατροί μιλούν από τη δική τους εμπειρία, αλλά ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, μπορεί να ξυπνήσεις μετά από εβδομάδες, μήνες ακόμα… Το διάβασα στο νετ. Είναι αρκετές περιπτώσεις που ξύπνησαν μετά από μήνες. Και κάποιοι καλοί φίλοι μου είπαν για δικά τους πρόσωπα που ξύπνησαν μετά από εβδομάδες, μήνες. Γι αυτό δε χάνω τις ελπίδες μου, κι ας λένε οι γιατροί. Ίσως δε θέλω να το δεκτώ ακόμα. Και καλά κάνω. Να το δεκτώ δηλαδή, ότι θα σβήσεις σύντομα? Και τι θα καταλάβω με αυτό? Τι θα μου προσφέρει εκτός από περισσότερη στενοχώρια και θλίψη? Θα με ρίξει τελείως. Και τι θα σου προσφέρει κι εσένα? Θα έρχομαι να σου λέω αντίο κάθε φορά? Να κλαίω και να μιζεριάζεις κι εσύ? Τότε είναι που θα χάσεις κάθε ελπίδα και θέληση να ξυπνήσεις.

Άσχετο, δε μπορώ να κλάψω. Τα μάτια μου απεργούν. Ότι κάνω το κάνω με μεγάλη απάθεια τελευταίως. Κάνω προσπάθειες να γελάσω. Και μετά νιώθω τύψεις. Έχω πάρτυ απόψε και δε θέλω να πάω, θα είμαι άσχημη παρέα. Αν βρεθώ σκέφτομαι εκεί με άλλους ανθρώπους δικούς μου, θα ξεχαστώ για λίγο. Θα έρχεσαι όμως στο μυαλό μου, η εικόνα σου εκεί πάνω στο κρεββάτι να κοιτάζεις το κενό. Τι θα έκανες στη θέση μου?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: